Knäckig blåbärspaj

Hittade ett recept på blåbärspaj på Fredriks fika som jag provbakade idag. Pajen blev ljuvlig med ett tjockt knäckigt täcke med lite kardemummasmak och massor av bär! Denna paj kommer definitivt bakas igen! Den skulle gå jättebra att göra med mindre bär om man skulle föredra det eller inte ha så mycket bär att baka med. 
 
 
Blåbärspaj, 28 cms form. Fyllning:
  • 1 liter blåbär
  • 1 dl socker
  • 1 msk maizena
  • 1 msk nypressad citronjuice
  • 1 krm salt
 
Knäckigt täcke
  • 150 g smör
  • 3 dl havregryn
  • 2 dl socker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk
  • 2 tsk kardemumma
  1. Smält smöret och blanda ner mjölken och sirapen.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål. Häll över det smälta smöret och blanda ihop till en tjock smet.
  3. Blanda alla ingredienser till fyllningen.
  4. Fyll en pajform med blåbären och fördela pajtäcket över hela.
  5. Grädda i 175 i ca 30 minuter och täcket fått en fin färg.
  6. Låt gärna vila en stund innan den ska ätas så blir den knäckigare, servera sedan med vaniljglass, grädde eller som den är.
 

Blåbärsrutor med vitchoklad

Var ute och plockade blåbär i helgen och en del av skörden användes såklart genast till bakning. Det blev en segmjuk blåbärskaka som slukades av både stora och små. Den är väldigt lätt att göra då man bara rör ihop smeten i kastrullen och passar bra med många olika sorters bär. Till just blåbär hackade jag ner lite vit choklad i smeten då jag älskar den kombinationen, men den är supergod även utan det!
 
 
 
Blåbärsrutor, 1 långpanna
  • 200g smör
  • 4 ägg
  • 5 dl socker
  • 5.5 dl mjöl
  • 0.5 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa flingsalt
  • 100g vit choklad
  • 3 dl blåbär
 
Gör såhär:
  1. Smält smöret i en ganska stor kastrull och låt svalna.
  2. Rör ner socker, äggen ett i taget, vaniljsocker, flingsalt och vetemjöl.
  3. Hacka chokladen och rör ner även den i smeten.
  4. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper i botten.
  5. Strö över blåbär.
  6. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 30 minuter.
  7. Låt svalna en stund innan du skär upp den i rutor.
 
 
 

Taggar: Bakning, Blåbär, Långpannekaka, Recept, Vit choklad;

Tortillabröd

Tortillabröd som är perfekta till tacos, att använda som tunnbröd eller att göra picknickwraps av. Vill man hellre ha ljusa bröd är det bara att byta ut grahamsmjölet och rågmjölet mot vetemjöl.
 
Tortillabröd, 15 stycken

  • 200g vetemjöl
  • 100g grahamsmjöl
  • 150g fint rågmjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 3 msk olivolja
  • 2,5 dl vatten
  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Häll i olivolja och vatten och rör ihop till en deg.
  3. Knåda degen slät.
  4. Dela upp degen i 15 bitar och rulla dem till små bollar. Låt vila under en fuktig handduk i 15 minuter.
  5. Kavla ut bollarna så tunnt som möjligt.
  6. Stek 1-2 minuter på varje sida i en torr stekpanna på medelhög värme. De ska få lite färg men inte bli hårda.
  7. Slå in i en bakduk och använd direkt eller frys in och tina när de ska ätas.